16 sierpnia 2014

Razowa tarta z jabłkami i migdałami
(ARCHIWUM)

WPIS Z ARCHIWUM POPRZEDNIEGO BLOGA

Wczorajszego dnia wraz z mężem gościliśmy część rodziny z mojej strony, bowiem przyjechała moja Mama wraz ze swoim rodzeństwem. Spędziliśmy miły czas na długich rozmowach, a także obejrzeliśmy prezentację oraz zdjęcia ślubne. Z tej okazji dzień wcześniej zrobiłam razową tartę z jabłkami i migdałami. Po raz pierwszy robiłam to ciasto i obawiałam się trochę razowego, kruchego ciasta ze względu na to, że mąka razowa ma specyficzny smak. Jednak jak się okazało tarta wraz z kremem mascarpone stanowiły idealne połączenie. 



Do ciasta przygotowanego w ten oto sposób potrzebujemy:
- 200 g mąki pszennej razowej,
- 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- 1 żółtko,
- 3 łyżki cukru brązowego,
- 3 łyżki wody.
Do wypełnienia tarty:
- 2 duże jabłka,
- 1 łyżeczka cynamon,
- płatki migdałowe lub posiekane migdały,
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- serek mascarpone,
- kilka kostek startej gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Mąkę wraz masłem z pokojowej temperaturze ugniatamy tak długo, aż składniki zostaną dokładnie połączone. Dodajemy żółtko, cukier oraz 1 łyżkę wody. Z otrzymanego ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość około 3-5 mm i przekładamy je do blaszki, dociskając ciasto do brzegów i spodu. Nakłuwamy widelcem. Układamy pokrojone jabłka na ciasto i posypujemy 1 łyżeczką brązowego cukru oraz cynamonem. Całość posypujemy migdałami. W ten sposób przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 40 minut.


W między czasie przygotowujemy krem mascarpone: miksujemy na niskich obrotach krem z jogurtem i 2 łyżeczkami brązowego cukru. Krem wykładamy na upieczone ciasto i posypujemy odrobiną startej gorzkiej czekolady.



*
Jestem też tutaj:

14 komentarzy

  1. Dziękujemy za przepis:) Ja dzisiaj szaleję w kuchni z obiadem i babeczkami kopca kreta:)
    Miłego soboty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie i pięknie! Ja również skorzystam z Twojego przepisu kochana!!!
    BUZIAKI ślę, PA:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie. U mnie dzisiaj też tarta. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie :)
    Na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada cudnie, koniecznie musze wyprobowac!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pewnie smakowała tak jak wygląda...
    Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. To ostatnie zdjęcie.. mmm aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeśli smakuje chociaż w połowie tak, jak wygląda, to musi być świetna!
    Uwielbiam tarty ;)

    OdpowiedzUsuń

TOP