13 stycznia 2015

Schab długodojrzewający
(ARCHIWUM)

WPIS Z ARCHIWUM POPRZEDNIEGO BLOGA

Już jestem! Wczorajszego dnia, późnym popołudniem wrócił do mnie laptop z serwisu - z nową kartą sieciową, i mam nadzieję, że teraz Internet będzie działał bez problemu, i tym samym będę mogła znowu prowadzić wideorozmowy z moim ukochanym chrześniakiem. Generalnie bez laptopa byłam sześć dni, co idealnie przyczyniło się do nadrobienia książkowych zaległości. Jednak dziś nie przychodzę do Was po to, aby rozpisywać się na temat laptopa, tylko z pewnym przepisem, który stał się ulubieńcem całej mojej rodziny.



Przepis otrzymałam od mojego brata, który jesienią ubiegłego roku po raz pierwszy próbował zrobić taką wędlinę samodzielnie w domu. Od tamtej pory z przyjemnością powraca do tego przepisu. Jak się domyślacie również przetestowałam ten przepis na początku grudnia. Obecnie, po raz drugi robię ten schab, który skradł serce mojego męża, i co najważniejsze - wiem, że w wędlinie, którą robię jest 100% mięsa.
PRODUKTY

 1.5 kg chudego schabu
cukier
sól
2 ząbki czosnku
8 ziaren jałowca
8 ziaren pieprzu
1 łyżka bazylii
1 łyżka oregano
2 łyżki majeranku
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka papryki ostrej
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka tymianku

+ pończocha do suszenia

PRZYGOTOWANIE

Zanim zaczniemy cokolwiek robić ze schabem, najpierw należy umyć mięso i powycinać ewentualny zewnętrzny tłuszcz. Obsuszamy mięso, użyłam do tego zwykłego ręcznika papierowego i wkładamy je do naczynia i przechodzimy do etapu pierwszego, czyli obtaczamy dokładnie schab w cukrze. W ten sposób przygotowany schab wkładamy do lodówki na 24 godziny bez przykrywania naczynia. W trakcie, gdy schab będzie leżakował w lodówce zlewamy co jakiś czas wodę, która zbiera się pod wpływem cukru. Po upływie doby, w drugim etapie płuczemy dokładnie schab w zimnej wodzie, i ponownie obsuszamy go ręcznikiem papierowym. Tym razem mięso obtaczamy dokładnie w soli, które wkładamy z powrotem do czystego naczynia i odstawiamy do lodówki bez przykrycia na kolejne 36 godzin. Trzeci etap ponownie rozpoczynamy od dokładnego umycia schabu i wysuszenia go ręcznikiem. Następnie ucieramy wszystkie przyprawy: czosnek, jałowiec, pieprz, bazylię i oregano, majeranek, rozmaryn, tymianek oraz obydwie papryki. Taką mieszkanką ziołową dokładnie nacieramy schab (można użyć innych ziół i przypraw), który wkładamy do naczynia na 24 godziny i przechowujemy w lodówce pod przykryciem. Po tym czasie schab wkładamy w pończochę lub w specjalną siatkę do wędzenia wędlin i mocno zawiązujemy. Zarówno za pierwszym, jak i za drugim razem w ten sposób przygotowany schab powiesiłam przy grzejniku.


Po około  siedmiu dniach schab jest gotowy; można wydłużyć czas suszenia do około dziesięciu dni - ponoć im dłużej jest suszony, tym jest smaczniejszy. Jak rozpoznać, że w ten sposób przygotowana wędlina jest już gotowa do spożycia: czy przedłużyć czas suszenia, czy może go skrócić? Ususzony schab w dotyku ma bardzo zbitą konsystencję oraz pod palcami można wyczuć charakterystyczną twardą skorupkę. Ze względu na intensywny aromat, schab najlepiej smakuje pokrojony w cienkie plasterki.

I jak spodobał się Wam powyższy przepis? Przypadł Wam do gustu? Jeżeli ktoś z Was spróbuje wykorzystać powyższy przepis, to zachęcam do podzielenia się efektami swojej pracy i przesłania zdjęcia na mój adres e-mail: cannaslife@gmail.com.

Teraz nie pozostało mi już nic innego jak nadrobienie zaległości na Waszych blogach.
Do napisania!
Image Map

13 komentarzy

  1. Rewelacja! Wygląda bardzo smakowicie :)
    Na pewno wypróbuję przepis i pochwalę się kuchennymi rewolucjami :)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim bądź razie czekam na efekty Twojej pracy :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo smacznie... i jaki ma cudny kolorek:)
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim nie jest naszprycowany żadną chemią.

      Usuń
  3. A ile cukru i ile soli należy dać?

    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zarówno cukru jak i soli bierze się tyle, aby dokładnie przykryć całe mięso - także ilość zależy od wielkości schabu (tak jak bułką tartą). W przypadku 1.5 kg schabu jest to po około 1 szklanki cukru i soli.

      Usuń
  4. Zrobię taki schabik.
    I dam zdjęcie na instagrama.
    Buzia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim bądź razie czekam na Twoje zdjęcia na Insta :)

      Usuń
  5. Mmm jak smakowicie wygląda. Muszę ten przepis wypróbować koniecznie.
    Chętnie poczytam także o innych przepisach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam :)
    6 dni bez laptopa, ciężko było? ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Schabu nie lubię, nie jadam ;-) Ale mój luby pewnie z chęcią by zjadł :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy sposób na domową wędlinę ;) Może kiedyś się zmobilizuję do jej zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo smacznie, będę musiała wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

TOP