11 kwietnia 2016

Sprawdzone przepisy z Jadłonomii
(ARCHIWUM)

WPIS Z ARCHIWUM POPRZEDNIEGO BLOGA
Już dawno słyszałam o fenomenie Jadłonomii i wegańskich przepisach, które skradły serce wielu osób, i to nie tylko wegan, ale także osób, które na co dzień jedzą wszelkie produkty odzwierzęce poczynając od mięsa i na jajkach kończąc. I właśnie do tej grupy osób należę, a jeszcze bardziej mój mąż - jednak wśród gąszczu przepisów na stronie Marty Dymek znalazłam takie potrawy, powiedziałabym, nawet klasyki, które przypadły do gustu męskiej załodze naszego mieszkania.


Gdy w zakamarkach kuchni gotowałam soczewicę na pasztet i moczyłam fasolę na smalec, mój mąż tylko niepewnie przekraczał próg kuchni twierdząc, że chyba nie będzie tego jadł. Ku mojemu zdumieniu było zupełnie inaczej - i każdy przepis, który wypróbowałam przypadł jemu bardzo do gustu, a faworytem okazał się chyba paprykarz.

SMALEC Z BIAŁEJ FASOLI
Był taki czas, kiedy mój mąż wspominał swoje dzieciństwo i przypomniał sobie o pajdzie świeżego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. I wtedy właśnie z pomocą przyszły mi przepisy Marty... Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zmieniła przepisu - dodałam podwójną ilość majeranku, trochę mniej cebuli i więcej suszonych śliwek. Smalec, albo jak kto woli pasta z białej fasoli wyszła naprawdę bardzo smaczna i zniknęła w mgnieniu oka. Przepis możecie znaleźć tutaj.

Smalec z fasoli

Smalec z fasoli

PAPRYKARZ WEGAŃSKI
Do tego przepisu trafiłam trochę okrężną drogą, ponieważ przeczytałam o tej paście u Agnieszki z bloga LifeManagerka - oczywiście, żeby nie było przepis pochodzi ze strony Jadłonomii. Główne produkty są po prostu banalne: marchewka, cebula i kasza jaglana, do tego przyprawy, sos sojowy i powstaje coś naprawdę bardzo smacznego. Przepis na to smarowidło  znajdziecie tutaj.

Paprykarz wegański


PASZTET Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ
Po tym, gdy po raz pierwszy odważyłam się zrobić swój pierwszy, pieczony pasztet z szynki i mięsa z indyka postanowiłam poeksperymentować i spróbować zrobić pasztet bezmięsny. Na Jadłonomii przepisów na pasztety jest dość sporo, jednak zdecydowałam się na prosty pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z dodatkiem suszonej śliwki. I powiem Wam, że ta śliwka w tym pasztecie to naprawdę strzał w dziesiątkę. Oczywiście zmieniłam trochę recepturę i dodałam do gotującej się soczewicy kilka suszonych grzybów. Dokładny przepis znajdziecie tutaj.


Nie wiem czy próbowaliście, któregokolwiek z powyższych przepisów, ale naprawdę gorąco Wam je polecam, bo są najzwyczajniej w świecie smaczne. A może znacie inne, sprawdzone przepisy na tego typu potrawy? Jeżeli tak, to dajcie znać.

Miłego tygodnia!

17 komentarzy

  1. Pysznie i zdrowo:-) bardzo lubię tego typu wynalazki tym bardziej, że wraz z wkroczeniem w 2017 rok zamierzam porzucić jedzenie mięsa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jednak sobie nie wyobrażam sobie życia bez mięsa - uwielbiam ryby, od czasu do czasu wybieram bezmięsne posiłki, ale tak całkowicie bez nie dałabym rady.

      Usuń
  2. Nie słyszałam o tych przepisach ;) ale to może być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest dobre! Osobiście polecam Ci ten paprykarz jest naprawdę smaczny :)

      Usuń
  3. Ja również nie potrafię żyć bez mięsa :) Raz-dwa razy w tygodniu lubię jednak zjeść coś bezmięsnego, bo trzeba czasem przełamać dietę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli mamy podobne podejście do tego :)

      Usuń
    2. Oj! Smalca nigdy nie jadłam i jakoś mnie nie ciągnie ;)
      Ale fakt zgadzam się od czasu do czasu lubię zjeść cos bezmięsnego :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Ja również jestem mięsożerna. Co prawda zdarzają się tygodnie, że mięsa nie tykam, ale później nachodzi mnie ochota i wszystko wraca do normy.
    Jednak jedzenie wegetariańskie i wegańskie bardzo lubię, zwłaszcza jak ktoś inny zrobi :) Z Jadłonomii najbardziej polecam przepis na hummus - faktycznie jest idealny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro polecasz to będę musiała wypróbować :) Lubię urozmaicać codzienne jedzenie.

      Usuń
  5. Ten paprykarz wygląda smakowicie, muszę wypróbować! I fajna stronka, podoba mi się przepis na pieczone avocado:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczone awokado? Muszę zobaczyć przepis :)

      Usuń
  6. Kurczę, ja też już słyszałam o przepisach z Jadłonomii, ale jakoś lenistwo zawsze wygrywa. Ale wszystko wygląda apetycznie i na pewno chciałabym w przyszłości wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj - a przepisy są dość łatwe i szybkie.

      Usuń
  7. Bardzo zdrowo i na pewno bardzo smacznie:)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe, ale... ostatnio mam duże zapotrzebowanie na mięcho ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Od czasu do czasu smakujemy tego typu potraw. Znamy smalec z fasoli i przypadł nam do gustu. Odkąd jest Tygrys testują przepisy z kaszą jaglaną. Maluch upodobał sobie placki.

    OdpowiedzUsuń

TOP