23 maja 2016

Placki z cukinii

Nie pamiętam kiedy ostatnio pisałam Wam o jakimś smacznym daniu. Ostatnio w mojej kuchni królują naprawdę proste przepisy, które przede wszystkim nie wymagają ode mnie sporego zaangażowania, a dania pojawiają się na talerzach w mgnieniu oka. Inna kwestia jest taka, że coraz częściej przekonuję się do tego, że im prościej, tym smaczniej. Dlatego przez ostatnie tygodnie w mojej kuchni goszczą nie tylko banalne dania, ale także nie składające się ze zbyt wielu składników. W moje kubki smakowe idealnie trafiają pomidorki koktajlowe z bazylią i sosem winegret, czasami dodam mozzarellę lub zrobię jakąś prostą i szybką sałatkę.


Dzisiaj jednak chciałabym podać Wam przepis na proste placki, które w ubiegłym tygodniu po raz pierwszy pojawiły się w mojej kuchni, i do tej pory zastanawiam się nad tym dlaczego tak późno. Podejrzewam, że obawiałam się trochę cukinii, która jest głównym składnikiem, i o ile pierwsze placki rozwalały się, ponieważ były zbyt wodniste - to następne wyszły już o idealnej konsystencji. 



Wykonanie placków jest banalnie proste. Od czego należy zacząć? Ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach - delikatnie solimy i mieszamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. W międzyczasie w misce mieszkamy pozostałe składniki i doprawiamy delikatnie pieprzem. Po około 10-15 minutach odciskamy posoloną cukinię i łączymy z pozostałymi produktami. Ciasto wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem (ja wybrałam olej kokosowy) po około 3-4 minuty z każdej strony. Placki można jeść samodzielnie albo z jakimś sosem (czosnkowym lub tzatziki) - zależy od tego co kto lubi. Placki same w sobie mogą stanowić jakiś posiłek (są bardzo sycące), ale mogą być również dodatkiem. Mi przypadło bardzo do gustu to, że placki na swój sposób są lekkie i nie są ciężkostrawne,

I jednego jestem pewna! Przed nami sezon na cukinię, i w tym okresie niejednokrotnie takie placki pojawią się na moim kuchennym stole. Życzę Wam udanego tygodnia!

14 komentarzy

  1. Trzeba będzie wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dałaś niezły pomysł na... Mam cukinie w domu i nie wiedziałam co z nią zrobić. Zwykle obtaczałam w jajku i bułce ale jadł je tylko Daniel... Może inna wersja spodoba sie wszystkim. Prosty przepis to coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wcześniej cukinię wykorzystywałam do sałatek, bądź grillowałam ją na grillu - mój mąż oczywiście jest zwolennikiem wersji w bułce tartej, ale placki przypadły i jemu do gustu.

      Usuń
  3. Uwielbiam cukinię, ale mi narobiłaś apetytu. Muszę zrobić takie placki w najbliższych dniach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :)
      Osobiście bardzo mile zaskoczyłam się ich smakiem.

      Usuń
  4. Ja też robię takie placuszki! Najczęściej z sosem pomidorowym. A z cukinią uwielbiam też ciasta. Mam dwa sprawdzone przepisy i pod koniec lata, gdy jest sezon na cukinię, zawsze któreś musi się pojawić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto z cukinią? Z tym się jeszcze nie spotkałam, będę musiała poszukać w internecie przepisu i może za jakiś czas spróbuję.

      Usuń
  5. Placki wyglądają bardzo apetycznie. Przyznam szczerze, że jeszcze ich nie robiłam chociaż kulinaria to moja pasja.
    Pozdrawiam serdecznie-D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie są banalnie proste i smaczne.

      Usuń
  6. Uwielbiam placki cukiniowe :) Z innych przepisów mogę polecić placki z kaszy (kotleciki bardziej) oraz z cieciorki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi ciekawie :) Notuję w kalendarzu i później poszukam jakiegoś przepisu.

      Usuń
  7. Uwielbiam placki z cukinii, czasem robię pół na pół z ziemniakami, są świetne.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ziemniakami nie próbowałam, ale te z cukinii uwielbiam za ich lekkość.

      Usuń

TOP