16 maja 2017

Szparagowe risotto

Już dawno nie było  przepisu na Kreując życie, dlatego dziś pokażę Wam bardzo prosty, a przede wszystkim smaczny przepis na szparagowe risotto. Byłam mile zaskoczona, że danie bardzo posmakowało mojemu Mężowi,który nie jest wielkim miłośnikiem szparagów. 



SKŁADNIKI
  • (porcja dla 2 osób)
  • 500 ml bulionu 
  • 150 g piersi z indyka (lub kurczaka)
  • 1 łyżka białego octu winnego (opcjonalnie)
  • szparagi
  • ryż 
  • 2 ząbki czosnku
  • połowa cebuli
  • 1 łyżka ricotty lub mascarpone
  • koperek do posypania
  • łyżeczka oleju kokosowego

WYKONANIE
Mięso należy pokroić w kostkę doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na patelni (do takich dań zazwyczaj używam woka). W międzyczasie zeszklić w cebulę z czosnkiem, do którego należy dodać pokrojone na ok. 2 cm kawałki szparagi i podsmażać razem przez około 5 minut. Gdy mięso będzie z zewnątrz obsmażone na patelnię należy dodać ryż - zazwyczaj używam do tego brązowego ryżu. Podsmażyć całość przez około minutę, dodać ocet winny i potem, co jakiś czas podlewać bulionem do tego momentu, aż będzie gotowy. Nigdy nie czekam, aż ryż będzie całkowicie miękki lubię, gdy jest taki al dente. Połowę podsmażonych szparagów należy zblendować z ricottą lub mascarpone. Gdy ryż będzie już gotowy, do całości należy dodać szparagi, które zostały w całości oraz te zblendowane z wybranym serem. Całość trzeba wymieszać i zostawić jeszcze przez chwilę na patelni.

Jeżeli chodzi o bulion to zazwyczaj, gdy gotuję rosół i coś z niego zostaje - wlewam to do woreczków strunowych i mrożę. Jest to o wiele lepsze niż kostki rosołowe nawet z dobrym składem. Innym patentem na bulion jest po prostu zrobienie warzywnego wywaru, a gdy nie mam czasu i żadnego zamrożonego rosołu - to biorę wodę, pamiętając o tym, aby dodać więcej przypraw, ziół.
Jak widać danie nie jest wcale skomplikowane i nie wymaga zbyt wiele czasu. Kiedyś risotto - zwłaszcza szpinakowe - bardzo często pojawiało się w naszym domu, ale było zbyt często, dlatego wersja ze szparagami jest takim miłym i smacznym powrotem do czegoś, co nie wymaga ode mnie dużego zaangażowania.

5 komentarzy

  1. Niestety, u mnie w domu nikt nie lubi ryżu, więc nie miałabym dla kogo zrobić tego dania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u nas głównie ryż albo kasze :) Ziemniaki max.2 razy w miesiącu.

      Usuń
  2. Mniam :)
    Risotto jest przepyszne i w sumie nie takie trudne.
    Twoje pięknie wygląda.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szparagi, a szparagowe risotto bardzo często pojawia się u nas w sezonie :)

    OdpowiedzUsuń

TOP