13 lipca 2017

Trzy sprawdzone przepisy
na ogórki konserwowe

Odkąd założyłam swoją własną rodzinę nie wyobrażam sobie letniego okresu bez przygotowywania przetworów. Co rok przygotowuję kilka słoiczków dżemu truskawkowego (np. do naleśników), ale ich ilość jest niewielka. Najwięcej przetworów przygotowuję z ogórków, a po kilku latach mam trzy sprawdzone przepisy, do których najczęściej wracam.

Wyjątkiem był ubiegły rok, kiedy to zaczęłam wymyślać. I to moje całe kombinowanie z przepisami skończyło się tak, że większość ubiegłorocznych przetworów musiałam po prostu wyrzucić. Otóż przygotowując w ubiegłym roku ogórki konserwowe wymyśliłam sobie, że zamiast zwykłego cukru, dam cukier trzcinowy. Gdy otworzyłam pierwszy słoik na początku myślałam, że to wina czasu trwania pasteryzacji, gdyż ogórki zrobiły się strasznie gumowe (i nie można było ich ugryźć). Aż w końcu nadszedł taki dzień, kiedy otwierałam słoik po słoiku i jak się okazało, żadne ogórki nie były do jedzenie. I przyznaję szczerze, że miałam łzy w oczach wyrzucają wszystko, w końcu włożyłam w to sporo pracy.

W tym roku - mądrzejsza po szkodzie (a jak!), pokornie wyciągnęłam zeszyt z przepisami i każdą zalewę przygotowywałam zgodnie z daną recepturą. Nie zmieniłam ani jednej proporcji i sztywno trzymałam się podanych ilości. Przepisy są sprawdzone i godne polecenia.

OGÓRKI Z CURRY 

Zalewa (4 słoiki 900 ml)
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1.5 szklanki cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy

Do każdego słoika:
liść selera,
plaster cebuli, 
3 x ziele angielskie,
liść laurowy,
ząbek czosnku,
łyżeczka gorczycy.

Produkty na zalewę należy zagotować. W słoikach umieścić powyższe przyprawy, powkładać ciasno ogórki i zalać gorącą zalewą. W ten sposób przygotowane słoiki należy pasteryzować około 5-7 minut.  Ogórki z curry przygotowuję w dwóch wersjach: w pierwszej ogórki wkładam całe, a w drugiej kroję w podłużne plastry (ok. 5mm).

OGÓRKI MUSZTARDOWO-MIODOWE

Zalewa (4 słoiki 900 ml):
1 szklanka octu
5 szklanek wody
1⅓ szklanki cukru
2 łyżki miodu
4 łyżki musztardy
2 łyżeczki soli

Do każdego słoika:
liść laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
kilka ziarenek pieprzu,
łyżeczka gorczycy.

Gotując zalewę trzeba uważać, ponieważ musztarda powoduje, że pojawia się duża ilość piany, która lubi wykipieć. Dlatego dobrze gotować zalewę bez pokrywki. Ogórki zalewam gorącą zalewą i pasteryzuję ok. 5 minut.

OGÓRKI PO ŻYDOWSKU

Zalewa (na 2 kg ogórków):
1.5 szklanki octu
6-7 szklanek wody
1 szklanka cukru

Na dno słoika:
baldachim kopru
3-4 plastry marchewki
plaster cebuli
ząbek czosnku
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy

Ogórki należy przekroić na cztery części (wzdłuż) i ciasno powkładać do słoików. Na ułożone ogórki włożyć posiekany w słupki korzeń selera i kilka listków natki pietruszki. Zalać gorącą zalewą i pasteryzować 5 minut. Historia tego przepisu jest taka, że znalazłam go kilka dni po przeprowadzce w jednej ze starych szafek w piwnicy. Należał on do Babci mojego Męża.

♦ ♦ ♦
Jeżeli chodzi o przepisy na ogórki konserwowe to powyższe trzy cieszą się w naszym domu największym powodzeniem. O ile sama jestem bardziej zwolenniczką kiszonych ogórków, to mój Mąż uwielbia ogórki z curry, ponieważ sprawdzają się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również na kanapki. A dziś w związku z tym, że dostałam od Teściów piękną cukinię, zrobiłam keczup z przepisu z Jadłonomii - wyszedł przepyszny. 

A jak wygląda u Was sprawa z przetworami? Robicie swoje? Czy wolicie kupić?

3 komentarze

  1. My w zeszłym roku szaleliśmy z przetworami, ale wyłącznie na słodko. Zmobilizowały nas do tego obfite plony z naszej działki: papierówki i brzoskwinie. A mój M. dokupił jeszcze truskawki i śliwki. Takie domowe powidła - cudo! Ja staram się dawać jak najmniej cukru. Moja teściowa co roku przygotowuje masę słoików, ale przez nadmiar cukru czasem ciężko rozpoznać, co to za owoc. A do robienia ogórasów jakoś mnie jeszcze nie ciągnęło. Te mojej teściowej wychodzą pierwszorzędnie, więc się nimi zajadamy, ale może kiedyś sama spróbuję. Twoje receptury brzmią bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię podobnie jak Ty i daję minimalną ilość cukru. W ubiegłym roku robiłam konfiturę z truskawek z cukrem trzcinowym, a w tym z ksylitolem (mam nadzieję, że będzie się dobrze przechowywał). Był taki czas, że robiłam dużo konfitur/dżemów z najróżniejszych owoców, ale mało jemy takich rzeczy, więc teraz robię tylko po kilka słoiczków.

      Usuń
  2. bardzo ciekawe przepisy, takie niespotykane :)

    OdpowiedzUsuń

TOP